Zoeken in deze blog

donderdag 20 juli 2017

15. Kan leiderschap worden vervangen door zelfsturing?


Het is vrij algemeen bekend en observeerbaar dat het zelfsturend vermogen (zie elders mijn visie op maturiteit en de ontwikkeling daarvan)  van mensen verschilt. Sommigen slagen erin keuzen te maken die leiden tot een succeservaring omdat ze de eigen competenties en ambities zinvol kunnen inzetten naar een zinvol bestaan, anderen worstelen er een heel leven mee, en blijven dikwijls toch nog met een onvoldaan gevoel zitten. Overleven lijkt dan het best haalbare. In het minder gunstig geval kan een coach een goed referentiepunt leveren om tot inzicht en actie te komen die een sterke vooruitgang meebrengt, sneller dan de natuurlijke evolutie van de levensfasen het voor elkaar zou krijgen. Hoe dan ook, succes of niet, de betrokkene betaalt de rekening en heeft de vrijheid om naar eigen goeddunken hiermee om te gaan.

Als we van het individu naar een organisatie overstappen, stelt de vraag zich als volgt: “is een groep van mensen, klein of groot, in staat om voor zichzelf als groep succesvol een gemeenschappelijk doel te bereiken?” In dat geval gaat het niet enkel over de behoeften en doelen van alle groepsleden (competenties, ambities en zingeving), maar ook over de resultaten die de organisatie in kwestie moet behalen in functie van haar maatschappelijke opdracht. Organisaties zijn niet alleen sociale constructies om mensen in een constructieve sociale context te laten functioneren voor zichzelf; het zijn ook vehikels om maatschappelijke meerwaarde te creëren. Wie deelneemt aan een organisatie wordt verondersteld daaraan mee te (willen) werken.

De behoeften aan zelfsturend vermogen situeren zich cumulatief op drie niveaus: het eigen ik; de groep als geheel; de gerichtheid op de opdracht van de organisatie. Enkele bedenkingen:
-          Iemand met beperkt persoonlijk zelfsturend vermogen zal wellicht veel energie steken in de eigen behoeften, en die energie ook voor een stuk uit de groep halen. Dat werkt op z’n minst remmend, wellicht zelfs storend. Een zelfsturend team vormen met mensen die voor zichzelf geen zelfsturing kunnen realiseren, zal beperkte mogelijkheden geven; leiderschap zal nodig blijken.

-          Iemand met voldoende zelfsturend vermogen kan een positieve inbreng betekenen in het zelfsturend team, op voorwaarde dat ook de sociale vaardigheden voldoende sterk zijn om in complementariteit te functioneren met collega’s. De lat inzake maturiteit ligt daardoor nog hoger. Als niet iedereen in het team over voldoende maturiteit beschikt,  zal leiding nodig zijn om de hieraan verbonden spanningsvelden constructief op te vangen en te begeleiden.

-          Als aan de hiervoor genoemde voorwaarde voldaan is, komt de dimensie ‘organisatieopdracht’ er bovenop. Hier gaat het over het ‘mentaal contract’ en de eraan verbonden verantwoordelijkheidszin van de teamleden om al het vorige (individuele en groepsdimensie) te combineren met de opdracht. Mentaal contract en verantwoordelijkheidszin duiden op het ‘willen’ dienstbaar zijn voor de organisatie; er is bovendien het aspect ‘kunnen’, wat duidt op kennis van de omgeving, de techniek, de financies, … die alle mede bepalend zijn voor het goed functioneren van de organisatie. Het is opnieuw niet verwonderlijk dat voor het voldoen van deze dimensie leiderschap noodzakelijk zal zijn.

Natuurlijk kan elk van de genoemde ‘obstructies’ worden opgevangen door de groep. Als dat lukt heeft de groep een voldoende zelfsturend vermogen. In dat geval zouden we kunnen spreken van gedeeld leiderschap omdat de nodige aandacht voor deze obstructies van elk groepslid kan komen, en op verschillende momenten. Zolang het effectief gebeurt, is de nodige leiding aanwezig; door één persoon of door een gedeelde verantwoordelijkheid. De teamcultuur die hiervoor nodig is zal moeten ontwikkeld worden, wat opnieuw kan gebeuren door de groepsleden zelf, als door enkele voortrekkers (informele leiders), als door één bepaald persoon, mogelijk tijdelijk. Even voor alle duidelijkheid: leiderschap staat hier niet voor het traditioneel hiërarchisch model waarbij denken en doen gescheiden zijn, en volgzaamheid aan de leiding verondersteld wordt. Leiderschap kan op verschillende manieren gestalte krijgen, en dan heb ik het niet over stijlen. Stijlen zijn meestal gelegitimeerde afwijkingen van goed leiderschap omwille van persoonlijkheidsproblemen van de leider. Denk aan dominantie, controlebehoefte, perfectionisme, conflictvermijding, paranoia, acceptatienood,….Ik heb het hier wel over de verschillende paradigma’s in de manier waarop leidinggevenden (al dan niet gedeeld!) hun rol zien en hun functie al dan niet ten dienste stellen van het team of van zichzelf. Daarover elders meer.

Het antwoord op de vraag in de titel zou dan ook kunnen zijn: zeker wel, en het gaat dan vooral over de vervanging van éénzelfde persoon door een gedeelde opdracht in een team. De Rol van “leiding” blijft dan bestaan, maar vervaagt naar een sterke groepscultuur naarmate de rol wordt opgenomen door meerdere mensen op elk noodzakelijk moment.  De snelheid en kwaliteit van de overgang van eenhoofdig naar gedeeld leiderschap is zeker afhankelijk van een aantal randvoorwaarden en niet in het minst van de manier waarop de wederzijdse afspraken tussen alle betrokkenen rond zelfsturing worden gemaakt en opgevolgd. Misschien moet het woord “zelfsturing” worden vervangen door “zelfleiding”, of beter:  “geïntegreerde leiding”? Maar de inhoud van de rol “leiding” blijft bestaan, ongeacht wie het doet.

Leiderschap is één van de moeilijkste jobs in de wereld. Mensen die vandaag de verantwoordelijkheid nemen om het goed te doen, maken nog veel fouten en hebben een grote behoefte aan verdere ontwikkeling. Zouden zij het beter doen als ze geen gepaste opleiding hadden, geen ervaring, en er niet voor geselecteerd zijn, wetend dat ze er geen kandidaat voor waren? Ze werden gekozen voor een operationele taak, omdat ze daar de competenties voor leken te hebben, en ervoor geïnteresseerd waren. Is het fair om ze in een positie te duwen waar ze die verantwoordelijkheid dan wel moeten nemen?

Hugo Der Kinderen
juli 2017

Geen opmerkingen: