Zoeken in deze blog

donderdag 7 februari 2019

41. Zelfzorg door emotie of intuïtie te volgen?

Downloaden
Deze vraag kadert niet alleen in zelfzorg, maar ook in levensplanning. Belangrijke beslissingen nemen, met ver-stekkende gevolgen, gebeurt best met de nodige aandacht en inzicht. De bedoeling is dat we er beter van worden, ook op de lange termijn.

Vooraf: er is een belangrijk verschil tussen gevoelens (emoties) en intuïtie (buikgevoel). Gevoelens zijn mentale toestanden waarbij ons denken, observeren en handelen gedomineerd wordt (of ernstig beïnvloed) door een interne sfeer van hoge emotie. Een emotie is een toestand waarbij onze hersenen een soort alarmsituatie ontwikkelen, omdat er iets niet volledig in balans is. Positieve emoties stimuleren ons voor actie omdat ze een bevestiging zijn van wat we doen, zien, willen,… Negatieve emoties zijn remmen op onze actie, wellicht opdat we iets zien, ervaren, doen,…. dat ons verder uit balans brengt of eerder bedreigend is. Een emotie is iets biologisch. Er worden chemische reacties geactiveerd in ons lichaam die via de werking van allerlei neurotransmitters en hormonen een intense ervaring oproepen die nogal overweldigend is. Het is moeilijk om ze te negeren, en wellicht ook niet wijs. Ze geven aan dat de realiteit afwijkt (of dreigt af te wijken) van wat “ons systeem” nodig heeft om de interne balans te herstellen. Die balans heeft te maken met de behoeften van ons systeem. Maslow heeft hier een interessante benadering gegeven met zijn behoeften-hiërarchie: fysieke behoeften, veiligheidsbehoeften, samenhorigheidsbehoeften, differentiatie-behoeften en behoeften aan zelfactualisatie. Het blijft een grove benadering, maar voor deze redenering lijkt ze voldoende. Ons “systeem” kan onvoldane behoeften hebben op elk vlak: fysiek, samenhorigheid, acceptatie, veiligheid, erkenning, …. Een emotie signaleert dat.

Intuïtie is duidelijk anders. Het is een manier van beoordelen van een situatie waar de alarmfunctie niet actief is, maar waarbij een beroep gedaan wordt op een massa (min of meer) relevante informatie rond een onderwerp of situatie. Die massa zit in ons geheugen en is opgeslagen in een min of meer gestructureerd geheel. Mensen met een sterk beeldend vermogen, die goed zijn in het herkennen en maken van patronen, zullen hier met duidelijke beelden werken. Mensen die daar minder goed in zijn, maar wel veel informatie opgeslagen hebben, zullen daar meer zoekende zijn en wellicht onzeker, een-dimensioneel of beïnvloedbaar. Niet zelden zijn mensen met een beperkt beeldend vermogen rechtlijniger en minder genuanceerd in hun oordeel omdat ze zich tot feiten beperken die op rechte lijnen gezet worden.

De intuïtie die op het beeldend vermogen is gebaseerd, vult de lege ruimten op, compenseert voor het gebrek aan informatie en kennis. Ze laat toe om ook met beperkte informatie nog te oordelen en te handelen. Het voordeel is dat er veel genuanceerder kan gedacht worden, maar het risico is dat er soms invullingen gegeven worden die niet zo realistisch zijn. Als er grote gaten in kennis of informatie moeten opgevuld worden, durft onze intuïtie ons ook wel eens bedriegen omdat niet relevante opvullingen gebruikt worden.

Bij het nemen van beslissingen zou het een voordeel zijn als ratio en intuïtie zouden gecombineerd worden. Op die manier zou de relevantie van onze intuïtieve opvullingen kunnen gevalideerd worden, getoetst met onze kennis. Waar twijfel ontstaat kunnen we dank zei de ratio de risico’s op foute visie en conclusie inschatten, en bepalen wat we daar mee doen, wat we gaan doen als het toch fout verloopt, wat we bereid zijn om te riskeren om de voordelen te genieten, hoe zwaar bepaalde factoren wegen in het kader van onze ambities, doelen, waarden,… Deze activiteit betekent dat we bewust omgaan met de beide elementen: ratio en intuïtie, kennis en beelden. Onze pre-frontale cortex speelt op deze manier de rol van “dirigent” om de muzikanten in ons orkest te combineren in een muziek (gedrag) waar we voor kiezen, met realisme over zekerheden en onzekerheden, mogelijkheden en consequenties. Emoties zijn dan nuttig om onze aandacht te trekken op prioriteiten, misschien ook om de motivatie te activeren (voorzichtig zijn voor “overdrijving”), maar meer niet. Dan is het aan de ratio, ondersteund door de intuïtie, om keuzen te maken. Je emoties volgen zal snel leiden tot een zig-zag in gedragingen en keuzen, korte termijn veiligheid, maar zelden tot duurzame evolutie, vooruitgang, ontwikkeling, resultaten. De dominantie van het reflexbrein is dan een fundamenteel probleem.(1)

Als mensen hun rationeel-intuïtief vermogen gebruiken, hoeven ze ook geen excuses te zoeken voor hun gedrag en keuzen. Ze hebben minder behoefte om het lot verantwoordelijk te maken voor wat er gebeurt. Het mysterieuze van het leven hoeft veel minder verklaard te worden door wollige begrippen en mechanismen. De goden hoeven niet meer uitgevonden te worden om de verantwoordelijkheid te dragen voor wat er gebeurt, en de hoop op geluk te wettigen. Zelfbeschikking en vrijheid vervangen lotsbestemming en occulte krachten.

Hugo Der Kinderen
Januari 2019

      (1)   Voor een uitstekende sensibilisering van de nadelen van het gebruik van het reflexbrein, zie het werk van nobelprijs winnaar Daniël Kahneman, Ons feilbaar denken, Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2013

Geen opmerkingen: