Zoeken in deze blog

zondag 17 juli 2022

58. Maturiteit: sleutel voor menselijke ontwikkeling

downloaden

Reeds jaren observeer ik menselijk gedrag, en probeer ik te doorgronden waarom mensen doen wat ze doen. Drijfveren van gedrag zijn belangrijk omdat ze, meestal onbewust, ons gedrag bepalen. En als we eerlijk zijn; de realiteit van het menselijk gedrag, inclusief leiderschap, laat op veel vlakken te wensen over. De wereld staat ‘bol’ van agressie, polariteit, conflicten, mentale belasting, ‘burn-out’, hooliganisme, fundamentalisme, criminaliteit, familiaal geweld, zelfvernietiging, armoede, terrorisme, … Het lijkt erop dat we een bende ontspoorde ‘wilden’ zijn die er maar niet in slagen om samen te leven op een vreedzame en zorgzame manier. Momenten van rust en constructief gedrag bestaan wel, gelukkig, maar regelmatig ‘slaat het vuur in de pan’, en brengen we onze medemens en ons voortbestaan enorme schade toe.

Om deze chaos en de eraan verbonden ‘prijs’ onder vorm van menselijk leed, economische verspilling en zelfs milieu- en klimaatproblemen te bestrijden, nemen sommigen de optie om autoritair op te treden. De chaos onder controle houden is de drijfveer van totalitaire regimes en hun leiders, maar ook van leidinggevenden op alle niveaus die de chaos niet verdragen. Van ontspoord politiek leiderschap tot fout gelopen opvoedingspatronen, en alle varianten tussenin, leren we dat deze aanpak het probleem niet ten grond oplost. Het is een vorm van symptoombestrijding die vooral voldoening beoogt te brengen in de hoofden van de autoritaire persoon, maar als resultaat heeft dat de situatie verslechtert. Ontwikkeling wordt niet gestimuleerd door controle, door mensen kleiner te maken.

Het antwoord ligt daarom eerder in het versterken en stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling dan in de beperking ervan. Je voedt kinderen niet op door ze onder de knoet te houden. Zo ontwikkelen ze geen zelfsturend vermogen. Maar zij die het niet kunnen laten, wegens allergisch voor chaos, overtuigen zichzelf door kinderen te willen programmeren volgens hun eigen wensen. Wereldleiders die autoritair de strijd aangaan met vrijheden en met strenge controle proberen orde te krijgen in het systeem, gaan dezelfde toer op. Het devies lijkt te zijn: creëer rust en orde door de wispelturigheden van de mens te onderdrukken, en ze braaf tussen de lijntjes te laten lopen.

Historisch gezien hebben verschillende religies en ideologieën geprobeerd om met gedragsregels en voorschriften een normgevoel te installeren dat hetzelfde doel (orde)nastreeft. De mix van ontwikkelingsmogelijkheden en controle werd vaak door sommigen misbruikt in de richting van controle, vermoedelijk voor de eigen voordelen. Ook die benadering lijkt dus grotendeels te falen. Mensen hebben in de loop van de geschiedenis steeds meer vrijheid bevochten om zich van dat keurslijf te bevrijden. Vrijheid van denken en doen is een belangrijk streven, steeds sterker naarmate de economische ontwikkeling hen daartoe de ruimte en het optimisme geeft.

Misschien is de conclusie wel dat de harmonie die we nastreven niet moet gezocht worden in de controle, maar in de ontwikkeling van de mens zelf. Als mensen leren omgaan met zichzelf kunnen ze misschien ook sociaal constructiever worden. Als de ego’s overwonnen worden door verantwoordelijkheid en wijsheid, ontstaat er een meer soliede sociale realiteit waarin chaos niet meer destructief is, maar ruimte geeft aan creativiteit en ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor de vele uitdagingen waar we voor staan. Samenwerken voor een gemeenschappelijk doel, gedreven door zingeving en met respect voor ieders eigenheid en de unieke bijdrage die daaruit kan groeien, zou een mooi alternatief zijn. Een droom? Misschien, tot we de weg vooruit kunnen zien, en het geduld opbrengen om met een gepaste methodiek aan het werk te gaan.

De gerichte ontwikkeling van menselijke maturiteit is naar mijn inzicht de sleutel naar vooruitgang. Door hierop in te zetten zullen we niet op enkele jaren tijd de hele mensheid naar een hoger niveau tillen, maar de vooruitgang die we op het vlak van maturiteit van individuen kunnen realiseren zal als een hefboom werken. Op alle vlakken geeft het een groot verschil in de kwaliteit van opvoeding, de relaties tussen partners, het mentaal welzijn van mensen, de kwaliteit van leidershap en samenwerking,…

Naarmate we beter geïnformeerd zijn over de wereldproblemen die zich aandienen, wordt de behoefte aan perspectief groter. Hoe geraken we uit deze zelfdestructieve spiraal die de mensheid heeft gecreëerd?

Om een aanzet te geven in de manier waarom mensen hun maturiteit kunnen ontwikkelen heb ik mijn visie uitgeschreven. De tekst is te vinden op deze website onder ‘publicaties’:

 “Maturiteit; fundament van menselijk gedrag, hefboom van menselijke ontwikkeling en leiderschap.”

 Hij beschrijft de dynamiek van maturiteitsontwikkeling en illustreert de manier waarom deze ontwikkeling leidt tot een gedrag dat aansluit bij de noodzaak die hiervoor werd beschreven.

Deze tekst is een eerste fase in een ambitieus plan. Na deze inleidende beschrijving zou een methodiek moeten ontwikkeld worden die mensen kunnen gebruiken om aan hun eigen ontwikkeling te werken. Op die manier neemt de kwaliteit van hun leven toe, in de eerste plaats voor zichzelf door bevrijd te worden van angst, onzekerheden en het eraan verbonden ego-gedrag.. In de tweede plaats zullen ze daardoor anders omgaan met hun sociale omgeving, en daar een meer duurzame bijdragen kunnen leveren.

Binnen de Verenigde Naties werden de SDG’s ontwikkeld (Sustainable Development Goals – duurzaamheidsontwikkelingsdoelstellingen). Die beschrijven op welk vlak de mensheid nog ontwikkeling nodig heeft, en biedt een richtsnoer voor beleid.

In Stockholm werd zeer recent een IDG platform opgestart (Inner Development Goals). De focus ligt op de interne ontwikkeling van de mens om te zorgen dat het realiseren van de SDG’s van de VN mogelijk wordt. De benadering is hier, opnieuw, beschrijvend. Het is een lijst van doelen die mensen zouden moeten realiseren. Terecht natuurlijk, maar de weg er naar toe blijft een open vraag.

Ik biedt mijn visie op maturiteitsontwikkeling aan om in de eerste plaats individuen te helpen in hun ontwikkeling.  Ik verwacht ook dat het opnemen van deze dimensie in het selecteren en begeleiden van leidinggevenden een groot hefboomeffect kan hebben op onze organisaties. Om een geschikte weg te vinden, maar ook om hem te gaan, zal samenwerking en wederzijdse inspiratie noodzakelijk zijn.

Ik hoop constructieve en inspirerende respons te krijgen, waarvoor dank bij voorbaat!

Hugo Der Kinderen

Juli 2022

Geen opmerkingen: